WordPress Türkiye Forumları » Kurulum ve Kullanım

ilginç bir karakter sorunu

(27 posts)
  • 1 yıl önce jonnywalker tarafından başlatıldı
  • Hasan tarafından son cevap
  • Bu konu çözülmüş

1. jonnywalker
    Üye

merhaba,

yeni forum hayırlı olsun

dün eski forumda bir konu açmıştım, Hasan bey de cevaplamıştı, ben cevap veremedim siteniz kapalı olduğu için, aşağıya tekrar yazıyorum;

sorun:

veritabanı komple latin5_turkish_ci
    phpmyadminden bakınca bütün karakterler normal
    ama siteye bakınca karakterler bozuk çıkıyor

blogu kurarken http://wordpress-tr.com/dosyalar/paketler/son-surum.zip adresindeki paketi direk kurdum, tr_TR.mo | locale.php dosyalarıyla özel bişi yapmadım, ayrı bişi yapmam gerekiyor mu
    charset e baktım UTF-8 gösteriyor

wordpresste charset Türkçe için ne olmalı ki
    iso yapmaya gerek var mı(hoş charset değişicek yeri de bulamadım, header.php den değişebiliriz tabi)

ama charseti elle değiştim sorun gene çözülmedi

yani veritabanı normal, wp yannış basıo ekrana
    hatta bazı karakterler japonca gibi çıkıyor

Hasan Bey in cevabı:
    Veritabanına müdehale etmeden normal şartlarda kurunca WordPress'i karakter kodlamasının UTF-8 olması lazım.
    Yönetim panelinde sorun var mı, sadece tema mı?

Tarih: 1 yıl #
  2. jonnywalker
    Üye

dün baktım, sitede sorunlu gözüken(hatta japonca karakter gösteren) Türkçe karakterler admin panelden "yazılar" bölümünden bakınca da aynı şekilde gözüküyor, ama admin paneldeki diğer Türkçe karakterlerde hiçbir sorun yok.

yani özetle;

1) veritabanında tüm Türkçe karakterler düzgün gözüküyor
    2) wordpress te hepsi bozuk gözüküyor
    3) wordpress admin panelinde aynı karakterler gene sorunlu(yazılar bölümünde)
    4) wordpress admin panelinde diğer Türkçe karakter içeren kısımlarda sorun yok.

admin panelden bir yazı ekleyince hiçbir sorun göstermiyor

aslında yaptığım şu:
    önceden hazır olan bir veritabanını wp ye import etmeye çalıştım, veritabanını latin5 olarak yedekledim ve import ettim başka bir tabloya
    sonra aynı veritabanında bu tablodan wp_articles dı sanırım oraya attım hepsini phpmyadmin üstünden
    ne ilk tabloda, ne de wp nin article tablosunda(wp_articles dı sanırım) Türkçe karakterlerde hiçbir sorun yok phpmyadmin den bakınca...

3. WordPress'in 2.1 sürümünde WordPress'ten WordPress'e aktarım (import-export) olacak.
    Bu özelliği şimdi bir eklentiyle kullanabilmek mümkün.
    http://www.technosailor.com/wordpress-to-wordpress-import-v20-released/

Eğer eski sitenize ulaşma imkanınız varsa bu eklentiyi kullanarak yazı ve yorumları dışa aktarın, bir dosya olarak. Sonra bu dosyayı yeni siteye aktarın.

4. jonnywalker
    Üye

anladım
    yalnız benim veritabanı bir wordpress ten alınma değil
    kendi hazırladığım bir veritabanı

içindekiler(fieldler):
    ID
    başlık(genelde 1-20 kelime arası değişiyor)
    içerik(300-2000 kelime arası değişiyor)
    urltitle(bu da başlıkların ingilizce karakterlerine dönüşmüş hali, url olarak kullanılması için, başlıktaki kelimeleri eng ye çevirip kelime aralarındaki boşluklar yerine - işareti koyulmuş hali

aslında herşey hazır
    yani bana gereken aslında bir plugin, bu ayrı tablodaki verileri elle tek tek girmek yerine 1 kerede başlık ve içerik lerle giriş yapılması gerekli, php bilsem yaptırmak kolay olsa gerek, sonuçta farklı bir durum yok, elle title ve content giriyoruz gerisini wordpress hallediyor

aslında plugine gerek olmaması gerekli, ben import işlemini yaptım yani bütün article ları wp_articles içine attım yapıyı bozmadan wp nin
    ama yukarıda anlattığım karakter sorunuyla karşılaştım

veritabanında düzgün tr karakterler sitede nasıl hatalı gözükür
    hala bir anlam veremiyorum
    veritabanında hatalı gözükse tamam dicem de

5. anakin
    Jedi

bence sorun buradan kaynaklanıyor. siz orjinal olmayan bir wordpress databasei için konuşuyorsunuz. bunun için açıkcası size kimse garanti veremez, matt dahil.

bence orjinal wordpress databaseinden şaşmayın, db ile ilgili karakter işlemlerini javascript kontrolleri ile halledin.

wp_articles isimli tablonuz içinde, categorileri ayrı ayrı listeleme pluginlerini kullanabilirsiniz.

açıkcası ben orjinal databaseden yanayım.

6. jonnywalker
    Üye

"bence sorun buradan kaynaklanıyor. siz orjinal olmayan bir wordpress databasei için konuşuyorsunuz. bunun için açıkcası size kimse garanti veremez, matt dahil."

şimdi orjinal olmayan derken sonuçta wp nin database yapısını hiç ellemedim ki
    sadece içlerini doldurdum olması gerektiği

sonuçta gelinmesi gereken nokta aynı
    siz admin panelinden elle title ve content giriyorsunuz
    ben tablodan direk tabloya aktarıorum
    ama karakter sorunum var

"bence orjinal wordpress databaseinden şaşmayın, db ile ilgili karakter işlemlerini javascript kontrolleri ile halledin."

javascript kontrolünü anlamadım biraz daha açar mısınız?

"wp_articles isimli tablonuz içinde, categorileri ayrı ayrı listeleme pluginlerini kullanabilirsiniz."

wp_articles içinde kategoriyle ilgili bir detay göremedim ben
    wp_post2cat adlı tabloda kategori işlemleri ayarlanıyor sanırım

bu arada wp_articles dediğimiz tablo adı wp_posts du sanırım(şu anda işyerindeyim göremiyorum phpmyadmini de)

7. anakin
    Jedi

wp_articles deyince, bende farklı bir post tablosu açtığınızı düşünmüştüm :)

açıkcası 2üstteki mesajda benim anladığım, tablo ayarları ile oynamış olduğunuzdu. yani sql tablolarında boy,genişlik,char type filan gibi şeylerle oynamış olduğunuzu düşündüm. ama bu son mesajınızdada öyle olmadığını düşündüm, şaşırdım açıkcası biraz ;)

başlık(genelde 1-20 kelime arası değişiyor)

bu cümle için javascript kontrolleri kullanmanızı sölemiştim. javascript kontrolunden bahsettiğim olay şu, belli kuralları siz yazıyorsunuz, javascript onları yapmanızı denetliyor, yani türkçe karakter yazdırtmayabilirsiniz, 20 tane kelime yazdırtabilirsiniz gibi..

kendi hazırladığım bir veritabanı

siz böyle deyince, bende kendi wordpress databaseinizi kendiniz oluşturduğunuzu düşündüm, o yüzden biraz karıştı sorular :)

8. anakin
    Jedi

ayrıca, admin panelinden iso-8859-9 encodingini seçmenizi tavsiye ederim, ama daha sonra backup alırken sorun yaratabildiği için pek tavsiye etmem.

9. jonnywalker
    Üye

charset i değiştim header.php den ama değişen bişi olmadı
    ben manuel değiştim
    wordpress üstünde charset ayarı nereden yapılıyor başka?

10. anakin
    Jedi

ayarlar menusunda hangi sekmede olduğunu hatırlamıyorum ama, onların arasında olması laazım. generals olabilir.

11. jonnywalker
    Üye

evet buldum

şimdi sanırım sorun charset değil, çünkü Türkçe olan wp lere bakıyorum çoğunda UTF8 kullanılıyor zaten

şimdi benim sorunum dışında şöyle bir sorun var;
    admin panelden Türkçe bir yazı eklediğimde sitede hiçbir sorun gözükmüyor, ancak veritabanındaki tüm Türkçe karakterler bozuk çıkıyor

yani benim 1. mesajımda yazdığım olayın tam tersi; 1. mesajımdaki sorun: veritabanında düzgün gözüken Türkçe karakterler sitede bozuk çıkıyordu.

2. şimdi admin panelden yazı ekleyince sitede düzgün, veritabanında bozuk kayıt oluyor

sizce sorun nerededir?

12. jonnywalker
    Üye

şöyle birşey farkettim
    bu siteden indirdiğim dosyaları açınca Tr karakterler bozuk gözüküyor wordpad veya başka yerde

13. anakin
    Jedi

2. şimdi admin panelden yazı ekleyince sitede düzgün, veritabanında bozuk kayıt oluyor

bu olay encodingi iso-8859-9 yaptıktan sonra mı oldu ?

14. jonnywalker
    Üye

hayır
    UTF8 şu anda

ama bu siteden indirdiğim wordpress dosyalarındaki Tr karakterler niye bozuk çıkıyor onu anlamadım
    ayrıca mesela header.php nin sonunda editplus ile açınca boşluk ve kare karakterleri çıkıyor

kafam karıştı :)

15. jonnywalker
    Üye

herhangi bir öneriniz var mı arkadaşlar?

16. bu siteden indirdiğim wordpress dosyalarındaki Tr karakterler niye bozuk çıkıyor

Tam olarak hangi dosyalarda karakter sorunu oluyor?
    header.php dediğiniz hangi temanın header.php'si?
    Windows için Notepad++ veya Ultraedit programını tavsiye ederim.

Eğer üzerinde düzenleme yapınca dosyanın hata oluyorsa:
    Düzenleme yapmadan önce UTF-8'e çevirin dosyayı sonra düzenleme yapın.

17. jonnywalker
    Üye

tema default tema
    header.php ve index.php de hepsinde Türkçe karakterler bozuk

ultraedit ile nasıl UTF8 e çeviririm bu dosyaları acaba?

18. jonnywalker
    Üye

phpmyadmin ekranında ana sayfadaki şu değer doğru mu:

MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8)
    ilk ana sayfası bu

19. Karakter sorunu çıkaran default temanın ana sayfamızdan indirdiğiniz Türkçe paketin içindeki tema olduğundan emin misiniz?

Paketin içindeki tüm temalar UTF-8 ile kodlanmıştır ve karakter sorunu olmaması lazım.

20. jonnywalker
    Üye

evet eminim
    şimdi notepad++ kurdum

aynı dosyayı wordpad le açınca tr karakterler bozuk
    notepad++ le açınca düzgün çıkıyor

notepad++ ile nasıl düzgün kaydedbilirim

Bu konu için RSS beslemesi

Cevapla »

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.