Merhaba istediğinizi doğru anlayıp anlamadığımı bilmesemde anladığımı yazmaya çalışayım, temanın yan menüsünde çeşitli özellikler, göstermeyi widget olarak kasdediyorsanız, bunları eklentilerle veya Wordpressin kendi özelliklerini kullanarak yapabiliyoruz, mesela yan menüye login paneli eklemek için siteniz yönetim/görünüm/bileşenlerden alttaki meta kutusunu üste sürükleyip bırakıyoruz, yine alttaki değişiklikleri kaydet butonu ile sayfayı kaydediyoruz, böylece yan menümüzde site yönetimi bölümü görüntülenmiş oluyor (temanın sidebar.phpsinde dynamic.sidebar diye kodlar varsa bu işlem yapılabilir).
Eklentiler içinse ; eklentiyi sunucunuz/wp/wp-content/plugin in içine atıyoruz, sitemizde yönetim/eklentiler bölümünden eklentimizi etkinleştiriyoruz, bazı eklentiler etkinleştirmeden sonra tema dosyalarına kod eklenmesini gerektirebilir bu kodları sunucumuzdan veya yönetim/görünüm/tema editörü bölümünden ekleyebiliriz, bundan sonra eklentiyi kullanabilirsiniz, bir eklentiyi devre dışı bırakmak isterseniz, yönetim/eklentiler den etkisizleştirebilirsiniz, bir şekilde bunu yapamıyorsanız sunucunuz/plugin den eklentiyi silerek veya dosya adını değiştirerek etkisizleştirebilirsiniz, site istatistiklerini görüntülemek için kullanılan ve bana göre en iyi ve en kapsamlı olan dmry sayfa sayaç eklentisinden yararlanabilirsiniz, top 10 ve benzeri özellikler için buradaki yakuterin derlediği kodları istediğiniz yere örneğin sidebar.phpye koymanız yeter, ayrıca buradaki eklentilerin açıklamalarından yararlanarak size lazım olabilecekleri indirebilir, buradaki ve buradaki dökümanları indirirerek Wordpress hakkında pratik detaylara ulaşabilirsiniz (bu size önerilmeyecek bir şey galiba ama :).
Son olarak dmryın sitesindeki ajax tab menünün benzerini EylülToprak burada anlatmıştı, sitesinde kullanıcı menüsünde örneğini görebilirsiniz.
Ve tabiiki unutmadan hoşgeldiniz..