WordPress Türkiye Forumları

WordPress Türkiye Forumları » Kurulum ve Kullanım

Aşırı Bant Genişliği Kullanımı

(27 mesaj(lar))
  • 1 yıl önce bilgicik tarafından başlatıldı
  • azkural tarafından son cevap
  • Bu konu Destek sorusu değil

Etiketler:

1. Arkadaşlar merhaba.

Şu anda bir bant genişliği sorunum var. Host paketimi alalı henüz 1 ay olmuşken, günlük tekil ziyaretçim de ortalama 2.000 kişi civarındayken sayfamın bant genişliği ortalama 32 GB olmuş. (İki tane farklı sunucunun bw'sini kullanıyorum.)

Sayfamdaki resimlerin hiçbiri asıl sunucumda (bilgicik.com'da) olmamasına ve bu kadar çok trafik oluşmasına neden olabilecek bir içerik (flash, java, video...) bulunmamasına rağmen, bir ayda 20 GB 'lık veri aktarımı yapılmış. (Diğer sunucudaki resimlerin de 10 GB'lık aktarımını sayarsak 30-35 GB'lık bir aktarım olmuş oluyor.)

Sadece yazılardan kaynaklanan bu kadar veri aktarımı sizce de çok değil mi? Ayrıca bu sorunu çözebilmem için önerileriniz varsa, yazarsanız çok sevinirim.

Hepinize kolay gelsin...

(Ağ sayfamın adresi: http://www.bilgicik.com)

1 yıl önce #
  2. burada anlattığım yöntem ile sitenize gzip özelliğini ekleyebilir, sayfaları sıkıştırarak hem bandwidthden tasarruf yapmış olur, hem de sayfa açılış sürelerini ciddi bir derecede hızlandırabilirsiniz... (%75 hızlandı bende)

buradan da olup olmadığını test edebilirsiniz..

sizin sitenizi test ettim. sadece index sayfası 98 kb text tutuyor. ve de yukardaki yöntem ile 20kb'a kadar gerileyecek. bu da hızlanmadan öte 4 katı bandwidth tasarrufu demek :)

1 yıl önce #
  3. aligon
    Üye

@soulsmasher, bu bahsettiğiniz yöntemin, yönetim paneli/ okuma tercihleri'ndeki "Eğer tarayıcı destekliyorsa WordPress yazıları gzip biçiminde sıkıştırmalı" seçeneğinden farkı nedir acaba? daha mı fazla sıkıştırma oluyor?

1 yıl önce #
  4. bu yazdığım yazı her portal için geçerli, sadece wordpress değil, sıfırdan kendi yazdığınız php scriptlerini bile sıkıştırıyor, bir de ayrıca gzip sıkıştırma seçeneği var 1den 9a kadar sıkıştırma derecesi seçilebiliyor. bu da sıkıştırma seviyesini belirleme anlamına gelir

sıkıştırma olsun da nasıl olursa olsun derseniz o ayar yeterlidir ama, dediğim yöntemle 100 kb bir textte maksimum 3 5 kilobyte fazladan sıkıştırma olur

1 yıl önce #
  5. SoulSmasher kardeşim yanıtın için teşekkür ederim. Yalnız senin bu söylediğin sıkıştırma işlemi, sadece "Apache" sunucularda çalışıyor. Benimki apache desteklemediği için bunu yapmam mümkün değil.

Anlayamadığım şey, aynen bu günlüğün bir benzeri (bağlantı sayısı bakımından) blogcu'da var. O, google'da 60 kb olarak geçiyor. Fakat bu 200 küsür kb.

Kafayı yememek elde değil yaa...

1 yıl önce #
  6. o zaman aligon arkadaşımızın dediği yöntemi deneyin bir de..

1 yıl önce #
  7. Onda da "sunucu destekliyorsa" dediğine göre , büyük olasılıkla apache gerekiyordur.

Denemekte yarar var. Fakat sıkıştırıp sıkıştırmadığını nasıl anlayacağız? :)

(Verdğin adreste test ettim (aligon'un dediği yeri işaretledikten sonra), "Web page compressed? Yes" yazıyor. Fakat boyutu düşmedi sanırım.)

1 yıl önce #
  8. sıkıştırma oranını da yazması gerekir eğer yes diyorsa. test sonucunda veriler yazar... az önce "no" idi sizin sitenizdeki sonuç...

1 yıl önce #
  9. Evet öyleydi. Bakınız şu veriler gösteriliyor:

Size, Markup (bytes) 98,213
    Size, Compressed (bytes) 17,112
    Compression % 82.6

Yani bu yukarıdaki bilgiler, benim sayfa boyutumun normalde "98,213" iken, sıkıştırıldıktan sonra "17,112" ye geldiğini mi gösteriyor?

1 yıl önce #
  10. evet şu an sıkıştırma aktif sizde. artık text içerikten vs %82.6 bandwidth tasarrufu olacak yani :)

1 yıl önce #
  11. Valla bakalım. Eğer olursa çok makbule geçecek.

İlgin ve desteğin için çok teşekkür ederim.

Sağ olasın, var olasın.

1 yıl önce #
  12. Aslında tüketiminiz gayet normal değerlerde.

Benim günlüğe de ortalama 5500 - 6000 tekil kişi geliyor. Türkiye kökenli sunucuda sadece wp yazılımı bulunuyor. Yani sadece HTML dosyalar yollanıyor ziyaretçiye. Ve wp'nin sıkıştırma seçeneği de aktif. Şu an 13 GB 'ı bulmuş transfer.

Tüm resimlerim img.dmry.net altında. Bu ise yurtdışındaki makinada. 21 GB'lık kullanım olmuş burada. günlük içerisindeki tüm resimler, temanın kendi resim dosyaları burada yer alıyor.

Daha bitmedi :D Css, javascript dosyaları ise s.dmry.net altında. Bunun ise tüketimi 8 GB :)

Ayrıca dosya paylaşımı yapıyorsan yine artacaktır. Dosya paylaşımlarından 5 GB almış bende..

Son olarak, eğer sitene reklam alıyorsan ve reklam banner v.b. kendi sunucunda barındırıyorsan, onlar da fazla tüketecektir.

===

Tüm bunlara ek olarak, resim dosyalarının yazılarını kopyalayan diğer sitelerde, forumlarda v.b. kullanıldığını düşünürsen ve ayrıca resim arama motorlarının da bu resimleri görüntülediğini düşünürsen değerler normal gibi ;)

1 yıl önce #
  13. Hakan, yanıtın için teşekkür ederim. Aslında bu anlattıklarından sonra ben de bana ait değerlerin çok fazla olmadığnı düşündüm.

Günlüğünde yayımladığın bir yazıda da okumuştum. Fakat oradaki değerler çok fazla değildi. Ben de düşünüyorum ki 2.000 tekil hitle bu kadar fazla olursa... diye.

Yalnız bu ay içerisinde bw değerlerimin fazla artmasında benim aşırı derecede ftp bağlantısı yapmamın ve gözden kaçırdığım bir iki hususun da etkisi var.

Gzip ile sıkıştırma olayını ben bugün keşfettim. :) Sıkıştırmayı açtım. Bakalım umarım bundan sonra aldığım diğer önlemlerle de bw tüketimini aza indirmeye çalışacağız.

İlginiz ve yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.

1 yıl önce #
  14. dipnot: siz sayfayı görüntülerken kaynağın boyutuna bakarsanız yine aynısıdır sıkışmamıştır.
    kaba bir tabirle: server tarayıcıya zipleyip gönderir tarayıcı da sayfayı açarken extract eder size açılmış halini sunar

1 yıl önce #
  15. Sercan
    Engellenmiş

2.3 sürümünde inş CPU kasılması azaltılmıştır bandwith değilde en büyük sorun wordpresste maalesef cpu :S
    benimde 2000 hitim var ve çok kasıyor bu günlerde beni cpu :D

1 yıl önce #
  16. CPU ve hız problemi için önbellek kullanmak şart. Özellikle 2000+ tekil hit varsa. Bu nedenle sayfa sayac eklentime javascript ile de yazı okunma değerini arttırma özelliği ekledim. Yani önbellek aktif olsa bile, JS ile okunmalar takip edilebilir. Kaba olarak önbellek uygulamasını rakamlara dökeyim. Kendi geliştirdiğim bir uygulamayı kullanacağım ben (paylaşcakmısın diye soranlar için, ne yazık ki hayır.) Yerel sunucumda bu akşam test ettim. Önbellek aktif olmadan önce 0,438 sn ile derleniyor sitenin giriş sayfası. önbellek aktif olunca ise 0,003 sn değerine iniyor. Bakalım herşey bitip nete atınca göreceğiz performansı :))

not: Test pc donanım; CPU: P4 3.0, RAM: 2GB 533mhz

1 yıl önce #
  17. Evet Hakan. Dediğin gibi önbellek kullanmak çok yararlı ve hatta şart. :)

BU geliştirdiğin uygulamayı paylaşıp paylaşmamak elbette senin elinde. Her şeyi de paylaşmak doğru değil zaten. Umarım yaptığın test, nete aktarıldığında da başarılı bir şekilde çalışır.

Bu arada dikkatimi çekti, yazıları gzip ile sıkıştırdıktan sonra bir tane yazı (şimdilik bir tanesini gördüm)'nın karakter kodlaması resmen dağılmış. Bir kısmını buraya alıyorum:

-----------------------------------------------

Özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluÅŸan ve aruz ölçüsüyle yazılan ÅŸiir biçimidir. Arapçada “müzdevice” denilen mesnevi türü ilk olarak 10’uncu yüzyılda İran edebiyatında ortaya çıkmıştır.

-----------------------------------------------

Sizce bunun gzip ile alakası nedir ve ileride sorun oluşturabilir mi?

1 yıl önce #
  18. peki gzip kaldırıldığında yazı düzgün çıkıyor mu?

1 yıl önce #
  19. Hayır düzelmiyor. Ama eğer sıkıştırırken yazıyı veritabanında bozduysa, sıkıştırmayı iptal etsek de o düzelmez bence.

Umarım başka sayfalarda da çıkmaz bu problem...

1 yıl önce #
  20. yazıyı veritabanında bozacağını pek sanmıyorum, çünkü sadece tarayıcıya giden kodu işler, yani read-only bir işlemdir gzip.. eğer okurken görünümde hata veriyorsa sitenin herhangi bir yerinde verebilir o hatayı, ama kaldrıldığında düzelir..

1 yıl önce #
  21. Şu ana kadar sadece bir yazıda o şekilde bir bozulma gördüm. Belki de o, gzip sıkıştırmasıyla ilgili değildir. Fakat yazının ilk hâlinde (yani ekledikten sonra) bozuk olmadığını biliyorum.

Neyse umarım şu aşamadan sonra bir sorun çıkarmaz. Zaten yazıyı da düzelttim.

Yardımların için teşekkür ederim SoulSmasher.

1 yıl önce #
  22. @dmry kadar ziyaretçim var.. kota 7.5 gb
    Wp-Cache kullanmak istiyorum ama nasıl olacak bilmiyorum..
    Tabi hostta sadece tema ve eklenti çalışıyor..
    BW sıkıntısı olanlara tek diyebileceğim..

dreamhost dreamhost dreamhost dreamhost

1 yıl önce #
  23. Sercan
    Engellenmiş

önbellek işini hiç bilmiyorum hakan abi en azından plugini parayla satsan iyi olurdu vallahi birde haklarını üstüne alırsın hiç sorun olmaz çünkü türk wpcilerin buna ihtiyacı var hatta tüm wpcilerin gibigörünüyor :D

artık yazı yazarken ulan buda ayın hitlerine girerse cpu ne kadar kasılır yad abugün acaba hitimde büyük artış olacak mı server suspend çekecek mi gibi sorulardan yazma şevki gelmiyor.

hakan abi bu kadar duygu sömürüsü yaptım... :D :(

1 yıl önce #
  24. Evet arkadaşlar. Oluşturduğunuz sayfanın binlerce insan tarafından ziyaret edilmesi çok hoş bir şey. Fakat dediğiniz gibi cpu, bw... gibi sorunlar, her ağ yöneticisinin sorunu gibi görünüyor.

Şu önbellek konusuyla veya cpu kasılmasını ve bw kullanmasını azaltacak yöntemlerle ilgili bir iki kaynak bulabilir ve sayfamıza uygulamaya çalışırsak çok iyi olacak.

@eylultoprak, günlük 5-6 bin tekil ziyaretçi için, 7.5 gb bw çok az değil mi? Bu koşullarda sayfanın sadece html trafiğini kullandığını düşünsek bile az gibi görünüyor. :)

Ayrıca bu wp-cache konusunda bilgisi olan var mı?

1 yıl önce #
  25. azkural
    Üye

1)wordpress 2.5 sürümünde gzip sıkıştırma desteği yok. Ayrıca; burdaki işlemi yaptım ama o zamanda site açılmıyor.
    Sitemi açalı 2-3 ay oldu. Günlük 100-150 kullanıcı olmasına rağmen, daha 30 yazı yazmışken ancak; veritabanı trafiği bana verilen aylık izni doldurmak üzere (5 gb). Peki ne yapacaz şimdi?
    2)cpu kullanımı ile ilgili yazıları okuyorum. Bu değeri nerden öğreniyorsunuz. Bana da söylermisiniz? PLESK Linux panelinden baktım, cpu kullanımıyla ilgili bir bilgi bulamadım. ??????

6 ay önce #

Bu konu için RSS beslemesi

Cevapla »

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.