WordPress Türkiye Forumları » Türkçeleştirme

Türkçeleştirme yanlışı

(7 posts)
  • 6 ay önce bilgicik tarafından başlatıldı
  • Hasan tarafından son cevap
  • Bu konu destek sorusu değil

1. Merhaba.

Aslında bunu belirtmek için uygun ortam burası mı bilmiyorum; fakat günceye her yazı eklediğimde gözüme çarpıyor. Yazının gönderilmesi için son aşama olan "Yayımla" düğmesi, "Yayınla" biçiminde çevrilmiş. Çoğu kişi tarafından sıkça karıştırılan bu iki sözcük, temelde birbirinden çok farklıdır:

Yayın: Basılıp satışa çıkarılan kitap, gazete gibi okunan veya radyo, televizyon aracılığıyla halka sunulan, duyurulan, iletilen şey, neşriyat.

Yayım: (1) Yayma işi. (2) Kitap, gazete vb. okunacak şeylerin basılıp dağıtılması, neşir. (3) Herhangi bir eserin radyo ve televizyon aracılığıyla dinleyiciye, seyirciye ulaştırılması, neşir.

Kaynak: TDK

Bu iki sözcükten, yukarıdaki sözlük anlamlarından da çıkarılacağı üzere, bir şeyi yayma işi yapılırken "yayım"; yayma işi sonucunda ortaya çıkan şeyde ise "yayın" sözcüğü kullanılmalıdır.

Wordpress'in Türkçeleştirmesini sanırım Hasan Abi ve adlarını tam bilmediğim bir iki arkadaş yapıyor. Eğer bu iletiden sonra en azından son sürümdeki ve bundan sonraki sürümlerdeki "Yayınla" bölümü "Yayımla" şeklinde değiştirilirse belki önemsiz olarak görenler olacaksa da bir dil yanlışını ortadan kaldırmış oluruz.

Esenlikle...

Tarih: 6 ay #
  2. Destekliyorum.
    Bence de değişmeli.

3. Merhaba,

Öneriniz için teşekkür ederiz. Önerilerinizi forumda başlık açarak ya da iletişim adresimizi kullanarak paylaşabilirsiniz, tabii ki. Türkçeleştirme konusuna özel bir önem veriyoruz; mümkün olduğunca kaliteli bir çeviri sunmaya çalışıyoruz. Bu konuda hassas üyelerimizin öneri ve eleştirileri bizi mutlu ediyor.

Bahsettiğiniz konuyu ekip arkadaşlarımla görüştük, biz de sizin gibi düşünüyoruz. "Yayımlamak" sözcüğü halk arasında genellikle yanlış olarak "yayınlamak" şeklinde kullanılıyor; biz de o şekilde çevirisini yapmışız. Sonraki sürümde gerekli düzenlemeleri yapacağız; başka bir önerisi olan arkadaş yoksa.

4. Teknik olarak bir önerim var bu dosya yükleme ekranında chmodlar yanlış şurdan bilgiye ulaşabilirsiniz diye bir Link koysak forumdan güzel olur =)

Hatta aynı şeyi config.php içinede yapsak

Forum adresi değilde direk link birden aklıma geldi mesela sıkça sorulan sorular kısmı;)

5. Tekrardan merhaba,

Açıkcası konuya iki gündür yanıt yazılmayınca "konunun gereksiz görüldüğü" hissine kapılmıştım. Yaptığınız açıklama ile Türkçeleştirme konusunda hassas olduğunuzu belirtmeniz beni sevindirdi.

Umarım vermiş olduğunuz / vereceğiniz desteğin devamında sonraki sürümlerde yapılacak gerekli düzenlemelerle bu yanlışı ortadan kaldırırız.

İlginiz ve desteğiniz için tekrardan teşekkür ederim.

İyi çalışmalar...

6. Türkçemizin bu zamanında böyle kişilere teşekkür etmek boynumuzun borcudur.
    Son günlerde kendi ülkemizde başkalarının dilini konuşur olduk. Herkes kendi çapında alfabemize yeni harfler ekliyor, kelimelerimizi değiştiriyor. Asıl Sorun bunu neden yaptıklarını bile bilmiyorlar!...

7. Mesajlarınız için teşekkürler.

Teknik olarak bir önerim var bu dosya yükleme ekranında chmodlar yanlış şurdan bilgiye ulaşabilirsiniz diye bir Link koysak forumdan güzel olur =)

Yönetim panelinde bazı yerlerde codex'teki belgelere bağlantı veriliyor; onları mı kastediyorsunuz? Sonraki sürümlerde bu tür bağlantılardaki belgelerin Türkçelerini belgeler sayfamıza ekleyerek bağlantıları değiştirmeyi düşünüyoruz.

Açıkcası konuya iki gündür yanıt yazılmayınca "konunun gereksiz görüldüğü" hissine kapılmıştım. Yaptığınız açıklama ile Türkçeleştirme konusunda hassas olduğunuzu belirtmeniz beni sevindirdi.

Her konuya cevap veremesek de her konuya bakıyoruz, önerileri de en kısa sürede değerlendirmeye çalışıyoruz; o konuda müsterih olun. :)

Bu konu için RSS beslemesi

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.